„CYTRYNA DLA UBOGICH”

Dawniej żurawina nazywana była cytryną dla ubogich. A to za sprawą swojego kwaskowatego smaku i zawartość witaminy C. Zawartość kwasu askorbinowego to tylko początek długiej listy składników żurawiny bogatej w witaminy, sole mineralne i inne związki bioaktywne o działaniu przeciwutleniającym i przeciwdrobnoustrojowym. Zaraz sprawdzimy pozostałe właściwości tego owocu.

WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE

Żurawina zawiera szereg witamin, w tym dobrze nam znaną witaminę C korzystnie wpływającą na wzmocnienie organizmu i pobudzającą produkcję kolagenu. Owoce żurawiny są bogate w witaminę K, A oraz witaminę E, która poprawia elastyczność skóry i przyśpiesza gojenie się ran. Również błonnik i niewielkie ilości minerałów: żelaza, magnezu, wapnia, fosforu wchodzą w skład tego owocu. Żurawina to dobre źródło naturalnych flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym, które neutralizują działanie wolnych rodników.

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE

Żurawina ze względu na swoje właściwości pomaga w walce z przeziębieniem. Wpływa na prawidłowe utrzymanie poziomu cholesterolu w organizmie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy, a to dlatego, że polifenole pomagają obniżać ciśnienie tętnicze krwi, dzięki czemu mięsień sercowy lepiej funkcjonuje. Z kolei flawonoidy rozszerzają naczynia krwionośne i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Stosuje się ją ponadto w chorobach dróg moczowych, bo ogranicza rozwój bakterii oraz wykazuje zdolność do alkalizowania moczu i obniża jego pH. Chroni też jamę ustną przed rozwojem bakterii odpowiedzialnych za choroby przyzębia i dziąseł. Ponadto żurawina wykazuje silne właściwości detoksykacyjne, gdyż oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

ŻÓRAWINA ŚWIERZA VS SUSZONA

Skąd pochodzi charakterystyczny smak żurawiny? Za kwaśny i nieco cierpki smak odpowiadają kwas jabłkowy i cytrynowy. Oprócz nich w owocach żurawiny obecny jest kwas benzoesowy który sprawia, że żurawina jest owocem długo zachowującym świeżość. Jednak czy suszona żurawina może pochwalić się tymi samymi właściwościami co jej świeży odpowiednik? Przede wszystkim należy zacząć od tego, że suszona żurawina to (zwykle) spora dawka cukru, ponieważ przed procesem suszenia jest kandyzowana. A to oznacza, że dodaje się do niej nie tylko cukier w dużych ilościach, ale też olej słonecznikowy. Taki zabieg powoduje, że cukier stanowi nawet połowę składu. Dodanie tych składników znacznie podnosi kaloryczność żurawiny z 46 kcal do 308 kcal/100g. Poza tym suszona żurawina zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych, jest bogata w błonnik i przeciwutleniacze, gdyż suszenie kondensuje zawartość witamin i minerałów

PODSUMOWANIE

Żurawina, choć niepozorna, kryje w sobie bogactwo witamin i antyoksydantów. Z tego powodu powinna na stałe zagościć w naszej diecie.