Mimo swoich niewielkich rozmiarów, nasiona chia mają ogromną moc. Co dokładnie sprawia, że nasiona szałwii hiszpańskiej są tak wyjątkowe? Zaraz się o tym przekonamy.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Nasiona chia są źródłem aminokwasów i witamin: C,A E, niacyny i ryboflawiny. Obfitują w szereg pierwiastków takich jak: wapń, fosfor i magnez, które są składnikami kości; oraz w żelazo i potas. Mając na uwadze to, że podczas treningów pozbywamy się razem z potem wielu cennych składników, nasiona chia mogą pomóc w uzupełnieniu ich niedoborów. O tym jak istotną rolę w naszym organizmie pełni białko nie trzeba chyba wspominać. Ze względu na to, że jest głównym budulcem mięśni, ważne aby dieta zawierała odpowiednie ilości białka, szczególnie jeśli zależy nam na wyrzeźbieniu sylwetki, a nasiona chia to 23 g białka w 100 g nasion. Jest to alternatywa dla osób stroniących od pokarmów mięsnych. Chia jest też dobrym źródłem błonnika, aż 34g na 100g.
Nasionka chia są także wartościowe ze względu na obecność kwasów omega – 3 (22g ALA/100g). O tym jak ważne są NNKT niebawem będziemy mogli przeczytać w notce o siemieniu lnianym W chia występuje kwas alfa-linolenowy ALA – najprostsza forma kwasu tłuszczowego. W rybach natomiast znajduje się EPA oraz DHA. Kolejne formy kwasu, czyli EPA i DHA, mogą być produkowane przez nasz organizm, tylko jeśli występuje taki enzym jak desaturaza. Zanika on jednak w wyniku nieprawidłowej diety. Bez tego enzymu nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć kolejnych form kwasu tłuszczowego. Dlatego w celu pozyskania kwasu omega-3 takiego jak EPA – jedzmy ryby.
WŁAŚCIWOŚCI HYDROFILOWE CHIA
W końcu ostatni aspekt, czyli własności hydrofilowe nasion. Jakie mają znaczenie? Nie tylko zmniejszają łaknienie. Wysoka absorpcja wody oraz jej stopniowe uwalnianie podczas procesu trawienia, wspiera nawadnianie organizmu w trakcie długotrwałego wysiłku fizycznego. Również dzięki tym właściwościom, nasiona chia regulują poziomu cukru we krwi. Spowalniają przemianę węglowodanów złożonych w proste i dostarczanie glukozy. Dodam tylko, że prawidłowe nawodnienie rzutuje na efektywniejszą regenerację po wysiłku fizycznym Ze względu na możliwe problemy jelitowo-żołądkowe i wzdęcia, nie powinniśmy jeść więcej niż 15g nasion dziennie. Mimo wszystko nasiona chia to zdrowa przekąska, której należy się więcej uwagi.